Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapıldı!

🔔 Elektrik Piyasası Yönetmeliğinde Güncellemeler!
 
🗞️ Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler Resmi Gazete'de yer aldı! 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek detaylar şu şekilde:
 
🔄 Maddelerdeki Değişiklikler:
Yönetmelikteki bazı maddelerde revizyonlar yapıldı ve bazıları tamamen kaldırıldı.
 
💹 Gün İçi Piyasa Fiyat Adımları:
Elektrik için gün içi piyasada belirlenecek minimum fiyat adımları, piyasa işletmecisi tarafından PYS aracılığıyla katılımcılara duyurulacak. Teklif miktarları lot cinsinden 1 lot ve katları olacak şekilde bildirilecek.
 
🔄 Çeşitli Teklif Opsiyonları:
Katılımcılar, standart, süreli, tamamını eşle veya yok et, olanı eşle ve yok et, fiyat seviyeli, zaman seviyeli, buzdağı gibi teklif opsiyonlarını kullanabilecek.
 
📊 Fiyat Limitleri ve Yeni Madde:
Gün içi piyasası teklifleri için fiyat alt ve üst limitleri, Asgari ve Azami Fiyat Limitlerinin Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslarda belirtilen sınırların çarpılmasıyla belirlenecek. Ayrıca, "Sunduğu tekliflerle gün içi piyasası işletiminde aksaklıkların yaşanmasına veya sistemde aşırı yük oluşmasına neden olan katılımcılar" için yeni bir madde eklendi.
 
🕒 İtiraz Süreleri ve Ücretler:
Gün içi piyasası katılımcıları, ticari işlem onaylarına ilişkin bildirimlerde hata bulunması durumunda bildirimden sonra en geç kapı kapanış zamanından 5 dakika sonrasına kadar 15 dakika içinde itiraz edebilecekler. Piyasa işletmecisi, yapılan itiraza kapı kapanış zamanından 10 dakika sonrasını geçmemek kaydıyla 20 dakika içerisinde cevap verecek. Ayrıca, kabul edilmeyen her itiraz başına 1000 TL ücret uygulanacak ve bu ücret, katılımcının gün içi piyasası işletim ücretine ilave edilecek.
 

0 Yorum

Yorum yap